ACNE specialisatie

In 2009 heb ik mijn specialisatie voor acne behaald. Door het behalen van deze specialisatie ben ik in het bezit van een AGB code en worden een aantal behandelingen en/of producten per jaar vergoed. Dit verschilt per verzekering, dus check je voorwaarden van je verzekering.


Wat is acne?

Acne is een  ontsteking van de talgkliertjes in de huid.  Hierdoor ontstaan mee-eters of ontstoken puistjes. Acne komt heel veel voor vooral tussen de 13 en 25 jaar. Maar we zien het steeds vaker op latere leeftijd ook terug. Erfelijkheid en hormonen hebben grote invloed op de talgproductie. Maar voeding (vooral de bewerkte voeding van tegenwoordig), heeft erg veel invloed bij het ontstaan of het verergeren van acne. Soms zijn het onschuldige puistjes, maar soms veel erger dan dat. Acne is er in meerdere vormen. De Acne Vulgaris is de bekendste vorm.

Hoe ontstaat acne?

Door hormoonschommelingen in de pubertijd, gaan talgklieren meer talg aanmaken. Talg zorgt ervoor dat onze huid soepel blijft. Maar wanneer er ook sterke hyperkeratose (verhoorning; veel dode huidcelletjes) ontstaat, raakt de talgklier verstopt. Een verstopte talgklier herken je een het zwarte puntje, ook wel de mee-eter (zwarte comedonen) genoemd. De wat dieper gelegen mee-eters (whiteheads) zie je als een wit bubbeltje. Wanneer de comedonen ontstoken raken, ontstaat er een rood puistje, die in sommige gevallen ook (zeer) pijnlijk kan aanvoelen.

Wat kan acne verergeren?

Naast de inwendige factoren kan acne verergeren door uitwendige factoren, zoals:

  • Ingrediënten die de huid verstoppen:  bijvoorbeeld foundations en andere cosmetica.
  • Wrijven, pulken en zelf drukken: Wanneer je puistje jeukt of pijnlijk aanvoelt, heb je de neiging om hier steeds aan te zitten. Deze reactie verergert de acne alleen maar. Daarom is het echt heel belangrijk om er zelf zo min mogelijk aan te komen.
  • Bepaalde medicijnen kunnen acne uitlokken, bijvoorbeeld prednison maar ook anti conceptie kan invloed hebben op de talgproductie. Op een positieve, maar ook een negatieve manier
  • Zuivel - Melkproducten kunnen hormoonachtige stoffen bevatten, en zorgen ervoor dat de talgproductie toeneemt. Melkproducten bevatten ook stofjes die zorgen voor een stijging van insuline en het stofje IGF-1 (soort insuline groeifactor). Deze stoffen worden ook in verband gebracht met ontstaan van puistjes. Magere en halfvolle melk lijken meer puistjes te veroorzaken dan volle melk, dit misschien omdat dat de concentratie melkeiwitten als het ware toeneemt wanneer melk van vetten wordt ontdaan. Volle melk bevat meer oestrogeen en dat gaat de vorming van puistjes juist weer tegen. Halfvolle en magere melk bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.  Geitenmelk heeft een minder sterk effect op de insulinespiegels. Sojamelk is lastiger; bij mannen wordt er niet echt een hormoon stimulerend effect gevonden, maar bij vrouwen weer wel waardoor uiteindelijk acne kan optreden. Andere melksoorten zoals amandelmelk bevatten weliswaar suikers, maar hebben vermoedelijk geen effect op de ontwikkeling van acne. Bij kaas en yoghurt is er waarschijnlijk geen verband, dit heeft misschien met het fermentatieproces te maken,  en yoghurt bevat bacteriën die mogelijk gunstig zijn
  • Suiker, er word steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie van acne en suiker. Ondanks dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen wijst in de praktijk uit dat het vaak wel invloed heeft op de talgproductie. Denk hierbij vooral aan de snelle suikers.
  • Stress, bij stress maakt het lichaam extra testosteron aan. Het enzym wat dan vrij komt verhoogd de talgproductie.